Ne bom trdila, da strastno rada pečem pogače in pecivo, ker se mi velikokrat ne da, pridejo pa dnevi, sploh ob kakih praznikih, ko z veseljem zamešam maso in kaj spečem. Danes bom delila z vami recepte za 3 vrste peciva, ki sva/jih bova za v petek pripravili z mami za praznično mizo. V slovenščini pišem preprosto zato, ker mi je izražanje v maternem jeziku lažje in ker mi pisanje v angleškem jeziku in iskanje pravih izrazov vzame preprosto preveč časa (ki mi ga trenutno malce primanjkuje, saj se pripravljam na izlet v Ljubljano). Tudi recepti niso originalno moji (sem daleč od tega, da bi znala sestaviti poseben recept), so pa prilagojeni mojemu okusu.
Krhki piškoti
Potrebujemo:
- 400 g moke
- 200 g hladnega masla
- 100 g sladkorja
- nastrgana lupina pol limone
- ščep soli
- ščep cimeta
- 2 jajci
Priprava: Moko stresemo v posodo in dodamo koščke hladnega masla ter sladkor, cimet, limonino lupino in sol. Gnetemo, dokler se maslo ne sprime s suhimi sestavinami. Dodamo jajca in zgnetemo v testo, ki ga potem zavijemo v folijo za živila in pustimo stati v hladilniku za najmanj eno uro. Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo na 2-3 mm debelo na površini, ki smo jo prej potresli z moko, in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo piškote. Pečemo v pečici okrog 8 minut (čas je odvisen od tega, kako tanki/debeli so piškoti) na 180 °C. Piškote po želji potresemo s sladkorjem v prahu ali namažemo s čokolado.
Vse sestavine morajo biti hladne in natančno stehtane. Ko valjate testo, priporočam, da uporabljate čim manj moke, ker sama sem malce pretiravala z njo (saj se mi je testo lovilo na valjar), potem pa piškoti niso bili lepo krhki.
Vanilijevi rogljički
Potrebujemo:
- 500 g moke
- 250 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 žlice kisle smetane
- 2 žlici vina
- vaniljev sladkor
- pprašek
Priprava: Dobro umešamo maslo in dodamo sladkor, vaniljev sladkor, smetano, vino ter moko, ki smo jo prej pomešali s pecilnim praškom. Zamesimo testo ter ga pustimo počivati vsaj pol ure. Oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici okrog 10 minut na 200 °C, da lepo porjavijo. Ohlajene potresemo s sladkorjem.
Čokoladno-višnjevi mafini
Potrebujemo:
- 250 g moke
- 1 pecilni prašek
- 130 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 4 žlice kisle smetane (ali cela manjša kisla smetana)
- 1 jajce
- 6 žlic olja
- razkoščičene višnje iz enega višnjevega kompota
- 8 žlic višnjevega kompota
- 100 g na koščke razdrobljene čokolade
Priprava: Najprej v prvi posodi skupaj premešamo suhe sestavine (moka, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor). Nato v drugi posodi najprej razžvrkljamo jajce in mu dodamo kislo smetano, olje in višnjev kompot ter dobro premešamo. Nato mokre sestavine dodamo suhim in jih zmešamo. Na koncu dodamo višnje in koščke čokolade ter jih dobro premešamo v maso. Z žlico nadevamo maso v modelčke za mafine. Pečemo jih okrog 20-25 minut na 180 °C.
Sicer mafini niso najbolj tradicionalno pecivo za božič, jih pa pri nas vsi obožujejo, tudi otroci, tako da jih z veseljem vedno spečem. Bi pa rada še opozorila, da je preliv iz čokolade dodan zgolj zaradi fotografij, drugače ga ne bi dodajala, ker je mafin potem preveč sladek. :)
Katero pecivo pa bo pri vas na praznični mizi? Če vam je objava všeč, bom vesela vsakršne delitve. Hvala za pozornost!
0 Yorumlar