Zondag 30 december 2018
Een dierentuin bezoeken doe je eigenlijk altijd overdag. Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft dit jaar echter een heel bijzondere reden om het park ’s avonds in het donker te bezoeken: het lichtspektakel China Light. Om dit te bezoeken heb je wel een apart toegangskaartje nodig, ook abonnementhouders. Met dit kaartje mag je vanaf half zes ’s avonds tot negen uur in het park rondlopen.
Mijn vriend en ik hebben van tevoren via de website van de dierentuin kaartjes besteld. De route naar het park is ons ook bekend, want we hebben Ouwehands Dierenpark al twee keer eerder samen bezocht. Vanaf ons huis is het ongeveer een halfuur rijden, dus vertrekken we rond vijf uur naar Rhenen. Het is prima aan te rijden, ondanks de lichte regen die er valt.
Tegen kwart voor zes staan we met de auto in de rij voor het parkeerterrein. De dierentuin heeft twee parkeerplaatsen, maar qua drukte maakt het niet uit: voor beide terreinen staat een rij. Wij sluiten rustig aan in de rij voor P1 en na zo’n tien minuten rijden we het hobbelige parkeerterrein op. Een medewerker in een geel hesje dirigeert ons naar een parkeerplaats en dan zijn we er!
Over het grotendeels modderige terrein lopen we naar de ingang. Vanaf de stoep zien we al een flinke menigte met paraplu’s staan. We hopen stiekem dat dit mensen zijn die nog een kaartje moeten kopen, maar het tegendeel blijkt waar: alle wachtende mensen hebben al kaartjes en staan nu te wachten om naar binnen te mogen. We sluiten ook maar aan en komen voetje voor voetje dichterbij de ingang.
Een hoop gejengel van zeurende kinderen, geklaag van mensen over paraplu’s die in ogen prikken en ruim dertig minuten later zijn we eindelijk aan de beurt om naar binnen te mogen. Daar roept een medewerker van het park om dat het park in plaats van om negen uur pas om tien uur sluit vanwege de drukte. Dat vinden we dan wel weer positief, want van die lange wachttijd werden we niet heel vrolijk.
Nu we eenmaal binnen zijn, kunnen we – gewapend met een speciale plattegrond van het park – gaan genieten van het lichtspektakel. Al meteen bij de ingang zien we het eerste lichtkunstwerk: een Chinese tempel met twee draaiende wachters erbij met als titel Temple of Heaven. Omdat er heel veel mensen bij stilstaan om foto’s te maken, lopen we eerst even door. De officiële wandelroute gaat naar rechts, dus gaan wij linksaf, waar het iets rustiger is.
Temple of Heaven - foto's gemaakt met telefoon
Vrij snel zien we aan onze linkerhand het volgende kunstwerk: Parrots’ Whisper, bestaande uit verschillende verlichte vogels in kooien. Tegenover de vogels is een prachtige pauw gemaakt met lelies eromheen, simpelweg Peacock geheten.
Parrots' Whisper - foto gemaakt met telefoon
Peacock
Langs donkere dierenhokken lopen we door. Op het veld voor ons zien we de Dragon, een grote Chinese draak. Deze besluiten we meteen op de foto te zetten, dus pakken we ons meegenomen statief erbij. Dankzij het statief en de zelfontspanner van de camera lukt het ons de prachtige draak op de foto te zetten.
Dragon
We lopen weer verder en kijken even in het Gorillahuis, maar hier is geen dier te zien. We vervolgen onze weg en komen bij het ijsberenverblijf, waar het lichtkunstwerk Polar Bear te zien is. We besluiten straks terug te komen voor foto’s, eerst willen we de panda’s bezoeken!
Polar Bear
Tijdens ons vorige bezoek hebben we Wu Wen en vooral Xing Ya al mogen bewonderen en zijn we stiekem een beetje verliefd geworden op deze schattige pandaberen. In een redelijk hoog tempo lopen we dan ook onder de verlichte bogen door naar de verblijven van de Chinese beren. Omdat Xing Ya de vorige keer heel duidelijk te zien was, hopen we hem eigenlijk weer te zien, maar helaas: meneer Pandabeer heeft zich teruggetrokken in zijn nachtverblijf. Wu Wen is wel te zien, die ligt heerlijk te slapen in haar verblijf. Haar houding doet ons wel twijfelen of ze wel echt lekker ligt…
Wu Wen ligt lekker (?) te slapen
We volgen de looproute van het pandaverblijf en komen in het souvenirwinkeltje. De vorige keer hebben we hier Xing Ya als knuffeltje gekocht en na even zoeken vinden we een even grote Wu Wen voor onze verzameling.
Met de knuffel in een tasje verlaten we de winkel. We kijken nog één keertje bij het verblijf van Xing Ya, maar meneer laat zich nog steeds niet zien. Daarom gaan we door richting het Berenbos. Onderweg komen we langs het verblijf van de muntjaks, die nog net zichtbaar zijn in het donker. Hun houding geeft echter aan dat ze willen slapen, dus lopen we snel door naar het Berenbos. De ingang is prachtig verlicht met blauwe en witte sterren (‘Winter Day’), het bos zelf is gewoon donker, zodat de beren rustig kunnen slapen.
Langs donkere vogelkooien, waar achter de verlichte ramen een kaketoe en twee ara’s te zien zijn, komen we in de buurt van Het Wad. Hiervoor staat nog een prachtig lichtkunstwerk met rendieren (‘Fairy Deer’), dat we weer met behulp van ons statief en de zelfontspanner op de foto zetten.
Fairy Deer
Van de verlichte rendieren gaan we naar Het Wad, waar we een aantal zeehonden zien. Twee zwemmen er in het water, nummer drie ligt aan de kant en nummer vier is verderop diep in slaap. Als een kind enthousiast begint te gillen bij het zien van de zeehonden, reageert zeehond nummer drie verstoord en laat hij zich snel weer het rustige water in glijden.
We verlaten Het Wad en lopen om restaurant RavotAapia heen. Aan de andere kant van dit gebouw staat een werkelijk prachtig lichtkunstwerk getiteld Jungle Land. Er zijn giraffen, olifanten, leeuwen, hyena’s, wrattenzwijnen en stokstaartjes te zien, het lijkt bijna de beginscène van de film De Leeuwenkoning met zo veel dieren! We nemen uitgebreid de tijd om foto’s te maken, want dit vinden we echt heel mooi.
Jungle Land:
Als we verschillende foto’s gemaakt hebben, lopen we RavotAapia in om een drankje te halen. Binnen staan nog een aantal kraampjes met souvenirs, maar die slaan we even over. Met onze drankjes verlaten we RavotAapia weer en komen we via de verlichte boog Love of Fish uit bij de echte rendieren. Eentje staat er vlakbij het hek op een boom te knabbelen, verderop liggen twee andere rendieren met een derde erbij. Ze trekken zich niets aan van de bezoekers, zelfs niet van de hard pratende mensen en gillende kinderen.
Wij lopen verder naar de ingang van het park en beginnen dan aan de officiële wandelroute. Via de poort ‘Greeting from Phoenix’ komen we bij het tijgerverblijf. Overdag, weten we, is het dier vaak moeilijk te zien, maar nu ligt hij rustig te slapen. Aan de andere kant zien we één giraffe, waarvan we vermoeden dat hij de wacht houdt terwijl de andere giraffen slapen.
Greeting from Phoenix - foto gemaakt met telefoon
Langs verlichte bloemen, ‘Fantasy Flowers’, komen we bij Monkey Land – verlichte gorilla’s en aapjes in bomen. Ook de vijver is versierd met verlichte kikkers, ‘Frog Croaking’, en vogels, ‘Colourful Birds’. We kijken nog even of het wrattenzwijn, de stokstaartjes en de leeuwen thuis zijn, maar we zien ze geen van allen. Ook het aquarium is geen succes – dit is namelijk dicht. Het Afrikahuis is wel open en na enig speurwerk zien we een aantal ‘Rafiki’s’ slapen op de bovenste plank van hun klautertoestel.
We vervolgen onze route en komen uit bij Panda Land, een superschattig kunstwerk met panda’s dat natuurlijk op de foto moet. Van de verlichte panda’s gaan we nog een keer naar de echte panda’s, maar daar is nog niets veranderd: Xing Ya is nergens te zien en Wu Wen ligt in dezelfde houding te slapen.
Panda Land:
Via Monkeys, een pad met aan beide kanten verlichte planten en apen, en verlichte paddenstoelen en bloemen komen we terug bij het Polar Bear kunstwerk, dat we nu wel op de foto zetten.
Een van de apen van Monkeys - foto gemaakt met telefoon
Polar Bear
Als laatste gaan we nog een keer naar het kunstwerk van de pauw om dat ook op de foto te zetten voor we het park verlaten. We kijken nog even bij de verlichte lotusvijver en de ‘Greeting Gate’ voor we naar het parkeerterrein gaan en aan onze reis terug naar huis beginnen.
Peacock
Greeting Gate - foto gemaakt met telefoon
In de auto praten we na over ons bezoek: we vonden het allebei erg mooi en van de regen hebben we weinig last gehad. Wel vonden we de drukte, vooral aan het begin, een nadeel, maar het park heeft dit netjes opgelost door tot tien uur open te blijven. We twijfelen nog wel over de diervriendelijkheid van de dierentuin ’s avonds openen: dieren die buiten waren, reageerden vaak schrikachtig op het harde gepraat van de mensen en het gegil van de kinderen. Gelukkig waren er ook heel veel dieren binnen, die daardoor weinig last had van de late bezoekers.
Uiteindelijk besluiten we dat we China Light een aanrader vinden, maar dat het goed is om in gedachten te houden dat het geen typisch dierentuinbezoekje is: reken niet op veel dieren en houd rekening met de dieren die er wel zijn. Geniet vooral van de prachtige verlichte kunstwerken, die het park een heel andere uitstraling geven dan overdag.
0 Yorumlar